Piranja Race 2012 report

Piranja Race 2012 report:

V soboto 1.septembra se je poletje zaključilo s peto izvedbo Piranje, največje regate za jadralne deske in SUP-e pri nas.

Po negotovi vremenski napovedi nas je v soboto dopoldne pričakal šibka burja in ob rahlo oblačnem vremenu ustvarila idealne pogoje na regatnem polju. Za pravilno izbiro v absolutni kategoriji se je izkazalo izbira Formule z jadrom med 10-12 m2. Dodaten izziv je predstavljala burja in valovi pred Piransko punto, ki so tekmovalcem nekoliko popestrili zahtevne pogoje. Regatno polje je bilo enako kot vsa leta, s štartom in ciljem pred jadralnim klubom Pirat, z dvema oznakama (eno v Luciji in drugo pred piransko punto). Najbolje se je znašel Andrej Kocjan – Koc, ki je odnesel že 2. zmago na Piranji in s progo opravil v dobre pol ure. Za njim sta se uvrstila Boštjan Guštin iz Kopra in Stojan Vidakovič iz Maribora. Pri ženskah je zmago slavila domačinka Helena Burger. Regate se je tudi udeležila številčna ekipa iz Italije, z Ezion Ferinom na čelu ter ekipo mladih jadralcev na deski v mladinskem razredu Bic Techno.

Ob 15.00 uri je sledila regata v enem najhitreje rastočih športov na svetu – SUP (Stan up paddleboard). Proga je bila atraktivno speljana ob obali in zanimiva za gledalce, ki so lahko iz kopnega opazovali napete boje na morju. Zmagal je Rok Puvar iz domačega jadralnega kluba Pirat, pred Samom Laharnarjem in Filippom Facchinom iz Italije, odlično pa je na 4. mestu s precej manjšo wave desko zaključil Gašper Strahovnik. Med dekleti je slavila olimpijka v jadranju iz Londona, Tina Mrak.
Med udeleženci smo tokrat pogrešali Manco Notar, ki je z zmago na lanski Piranji praktično začela svojo strmo športno pot, posejano z zmagami. Zaradi obveznosti do sponzorja se je udeležila tekme v Švici.

Na regatnem polju in v publiki smo pozdravili številne znane obraze jadranja na deski in jadranja, med drugim olimpijce Tino Mrak, Tejo Černe, Stojana Vidakoviča, Tomaža Čopija, Mitjo Kosmino, Branka Brčina, Dušana Puha, za prireditvijo pa že več let kot generalni sponzor stoji nekdaj najboljši jadralec na deski in 13 x državni prvak v jadranju na deski, Sandi Gabrovšek, s podjetjem Fun Sports in blagovno znamko Fanatic.

Tekmovalni del Piranje se je popoldne prevesil v podelitev nagrad zmagovalcem in bogato nagradno igro z žrebanjem, kjer so organizatorji med tekmovalce podelili 60 nagrad, z glavno nagrado jadralno desko znamke Fanatic. Ob peti izvedbi Piranje je bilo poskrbljeno

tudi za udarno nadaljevanje, saj so tokrat gostili kar dve glasbeni skupini. Večerni del progama so otvorili domačini The Bullets in v ritmih rocka ter bluesa ogreli občinstvo. V nadaljevanju so sledili odlični The Shoutin Torpedos iz Zagreba, ki so z izbranim repertorajem lastnih in tujih skladb v rockabilly ritmu nadaljevali. Zabava je trajala pozno v noč, kot se za jubilejno peto izvedbo tudi spodobi.

Zadovoljni obiskovalci in organizatorji so se razšli z obljubo, da se v naslednjem letu zberejo v še večjem številu in nadaljujo tradicijo Piranje, kot osrednjega praznika jadranja na deski in SUP-anja pri nas in v okolici.