FAQ

Pogosta vprašanja

1. Kakšna regata je to?
Poteka v Piranskem zalivu, v vsakem vremenu, ki še omogoča varno plovbo. Regata ima skupinski štart, regatno polje, štartna linija ter cilj ostanejo nespremenjeni, ne glede na spremembe smeri ter jakosti vetra. Regatno polje bo med Lucijo in Piranom, štart in cilj pred JK Pirat na Bernardinu.

2. Komu je namenjena regata?
Namenjena je tako tekmovalcem z resnimi ambicijami, do popolnih rekreativcem v slogu "važno je sodelovati", seveda s primernim znanjem in opremo trenutnim vremenskim razmeram.

3. Kaj bo če bo premalo pihalo?
S primerno opremo se da jadrati tudi po zelo šibkem vetru, predvsem z daljšimi deskami z večjim volumnom.

4. Kakšno opremo naj prinesem s seboj?
Predvsem sledi vremenski napovedi nekaj dni pred regato, nato se odloči za opremo. Če sta napovedana Jugo ali Burja, bo dovolj vetra za glisiranje, vendar je priporočljiv večji volumen deske zaradi morebitnih vetrovnih lukenj lahko pa nastopaš v razredih Formula ali RS:X. Če so napovedani šibki vetrovi, ti pihajo večinoma iz zahodnih smeri, so primerne daljše deske z gredljem, saj je dosti vožnje v veter.

5. A je to regata za "une stare deske"?
Če v tem uživaš, lahko s seboj prineseš tudi desko tvojega očeta, verjetno boš v lahkem vetru celo hitrejši od marsikatere moderne opreme. Pri "neglisiranju" namreč o hitrosti plovila odloča dolžina vodne linije in omočenost površine; torej tem daljšo in ozko desko imaš, hitrejši boš. Seveda velja za vetrove pod mejo glisiranja, to je približno 6-8 vozlov. Če pa "zadimi" bo najboljša izbira kaka slalomca.

6. Kaj je to FW?
FW ali Formula Windsurfing je moderni jadralni razred, ki omogoča glisiranje po zelo šibkih vetrovih, od 6 vozlov naprej. Jadra so velikosti do 12m2, deske pa širine 1m in so ,zelo lahke do 9kg. Smernik je dolžine 70cm.
Več na www.formulawindsurfing.org

7. Kaj je to RS:X?
To je olimpijska jadralne deska, razred je podoben FW, le deska ima tudi gredelj in je precej težka, za razliko od FW omogoča jadranje tudi pod mejo glisiranja. Na zadnjih OI je zamenjala razred Mistral One Design
Več na www.rsxclass.com

8. Kje je jadralni klub Pirat?
Klub se nahaja na Bernardinu, med Portorožem in Piranom, zraven parkirišča hotelov Bernardin, tam kjer so jadrnice na kopnem.

9. Kje lahko parkiram?
Parkiranje bo možno v klubu, na parkirišču hotelov Bernardin, na parkirišču visoke šole za turizem, listke za parkirišče dobite v klubu.

10. Kje lahko sestavim opremo in grem v vodo?
Opremo se lahko sestavlja na klubskem platoju, velikosti nekaj 1000m2, ali na okoliških "plažah". Enako za dostop v vodo.

11. Kaj če bo dež?
Če si iz sladkorja, lahko ostaneš na kopnem in v zavetju kluba ali nekaterih trendovskih portoroških in piranskih lokalčkov mirno opazuješ dogajanje na morju, če si pa pravi "dedc" oz. "baba" boš pa seveda pokazal-a zobe in odjadral-a zmagi naproti!

12. A bo kej hrane pa pijače?
Po regati bo poskrbljeno za lačne in žejne tekmovalce.

13. A bo žur?
Seveda! Čez dan bo tekmovalce in spremljevalce spodbujala dobra glasba, na voljo bo ogled fotografij profesionalnih fotografov, sledi družabni večer z glasbo, podelitvijo in animacijo.